Tate Modern




Spatial concept waiting, 1960 by Lucio Fontana
Conceptuele kunst.
In dit kunstwerk staat het concept, dus waarom men het kunstwerk heeft gemaakt centraal. Uit dit kunstwerk kun je niet afleiden over wat het gaat. Het bestaat immers gewoon uit een snee in een doek. Daarnaast is Lucio Fontana de grondlegger van het spatialisme.In het spatialisme gaat men de illusie van ruimtelijke diepte proberen te geven. Dit komt ook voor in "Spatial concept waiting". De snee brengt namelijk ruimtelijke diepte in dit werk.



Condensation cube, 1963 by Hans Haacke
Zero is een beweging in de moderne kunst en Hans Haacke was hier lid van. Deze beweging werkt vaak met wit en streeft naar een harmonie tussen mens en natuur. Zero speelt ook veel met licht en schaduw en het sluit aan bij de geometrische, abstracte kunst. In de Condensation Cube kun je enkele kenmerken terugvinden. Het is namelijk een geometrisch vierkant met water in, heel abstract dus. Ook is het natuurlijk proces van condensatie terug te vinden in het werk, het is dus een natuurlijk proces dat plaatsvindt in een constructie gemaakt door de mens. Wat ook heel speciaal is aan dit werk is dat je een lichtreflectie ziet in het water wat een speciaal effect geeft.                
   


White field, 1964 by Günter Uecker

Günter Uecker was ook een lid van de zero beweging. Dit kun je afleiden uit het feit dat hij met licht en schaduw speelt door gebruik te maken van spijkers. In deze beweging is er ook maar een scherpe grens tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Ik kan namelijk ook niet met zekerheid zeggen of dit kunstwerk bij beeldhouwkunst of schilderkunst hoort. Doordat de kunstenaar met licht en schaduw speelt, komt er precies een zeker reliëf en geribbelde oppervlakte in het kunstwerk, wat ook een kenmerk is van de zero beweging. 




Unnumbered, 1972 by Somnath Hor
Volgens mij sluit dit kunstwerk aan bij abstracte, conceptuele kunst. "Unnumbered" bestaat uit moulded paper (letterlijk vertaald: gegoten papier) waarin precies een gat gebrand is. Wat hij hiermee wilt voorstellen is de geschiedenis van Zuid-Azië en de conflicten die daar plaatsvonden. Ik moet  toegeven dat ik niet veel weet van deze conflicten of wat er net aan de hand was, dus ik kan het kunstwerk niet goed begrijpen of er dieper op ingaan. Het belangrijkste is dat de kunstenaar zelf zijn visie geeft over de oorlog in Zuid-Azië door middel van kunst. 


Vietnam II, 1973 by Leon Golub
Dit schilderij is al minder conceptueel en abstract dan de kunstwerken hierboven. De schilder wilt de conflicten in Vietnam voorstellen. Het conflict komt duidelijk naar voren door het schilderij in twee te verdelen. Aan de linkerkant heb je de aggresieve en geweldadige soldaten die met hun geweer richten naar de rechtse groep Vietnamese, wanhopige mannen, vrouwen en kinderen. Het is dus klaarblijkend dat de soldaten als de 'slechte' worden afgetekend en het volk als de 'onschuldige'. Wat ook weer belangrijk is aan dit werk is dat de kunstenaar zelf zijn visie geeft op de oorlog door middel van kunst.

De andere mensen in mijn groepje: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten